1

ADHD Snelmenu

2

3

4

WAT IS ADHD?

De afkorting ?ADHD? staat voor het Engelse ?Attention Deficit Hyperactivity Disorder?, oftewel:

  • aandoening (?Disorder?)
  • met aandachtstekort (?Attention Deficit?), ook wel genoemd: met concentratiestoornis. Het heeft dus niets te maken met aandacht te weinig krijgen, maar: met een tekort aan aandacht kunnen geven
  • en hyperactiviteit (?Hyperactivity?) en impulsiviteit

Een diagnose ADHD wordt gesteld op basis van de zogenaamde DSM criteria. DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) is het internationale standaard handboek voor artsen en psychologen als het gaat om het vaststellen van psychische aandoeningen, waaronder ADHD. Het handboek onderscheidt meerdere ADHD types.

ADHD TYPES

Binnen DSM worden drie types ADHD onderschreven:

  • ADHD type 1: bij mensen die hiermee te maken hebben, is met name het gebrek aan concentratievermogen iets dat opvalt. Dit type wordt in publicaties ook wel aangeduid als ?ADD?. Deze vorm wordt vaak minder snel ontdekt, omdat de kenmerken minder opvallen.
  • ADHD type 2: mensen die behoren tot deze groep hebben – in tegenstelling tot mensen met type 1- meestal geen probleem om zich te concentreren. Wat echter niet meevalt bij type 2 is om stil te zitten. Mensen met type 2 nemen vaak ook impulsieve beslissingen en zijn over het algemeen beweeglijk en druk in hun gedrag.
  • ADHD type 3, ook wel genoemd: ?ADHD gecombineerde type?. Dit type heeft alle kenmerken van beide eerder genoemde types. Impulsiviteit, hyperactiviteit en aandachtsproblemen komen dan ook bij dit type voor.

Volgens DSM kunnen ADHD verschijnselen worden beoordeeld als ?licht?, ?matig? of ?ernstig?.

Wil je meer lezen over de verschillende ADHD types, kijk dan hier:

ADHD bij volwassenen komt vaker voor dan je misschien denkt. Desalniettemin komt ADHD bij kinderen vaker voor dan bij volwassenen. Hoewel er geen betrouwbare, actuele en precieze onderzoeksgegevens voorhanden zijn, is de rode draad in alle publicaties:

  • Een paar procent van alle Nederlanders heeft ADHD
  • ADHD komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen
  • Het overgrote deel van de volwassenen met ADHD had ook als kind al te maken met ADHD
  • ADHD komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen

Wil je meer achtergrondinformatie over hoe vaak ADHD bij volwassenen en ADHD bij kinderen voorkomt, raadpleeg dan een van de volgende rapporten:

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van ADHD. Toch is er nog relatief weinig over bekend. Algemeen aangenomen wordt dat omgevingsfactoren een rol spelen. Maar ook dat ADHD erfelijk is. ADHD komt in veel gevallen dan ook vaak voor bij andere familieleden.

Als je de vraag stelt: is ADHD een ziekte, dan blijkt dat de meningen verdeeld zijn, al al neigen veel wetenschappers ernaar om te concluderen dat dit niet het geval is. Prof. Dr. Friedman, professor in de klinische psychiatrie beschouwt ADHD bijvoorbeeld eerder als een karaktereigenschap:

Er zijn ook geluiden die erop duiden dat ADHD zou kunnen worden veroorzaakt door anders functionerende hersenen. Lees hier het onderzoek van het Radboudumc

ADHD komt volgens in veel gevallen volgens schattingen -die volgens sommigen wel oplopen tot 60%- voor in combinatie met een ander vraagstuk of stoornis. Dit staat bekend onder de term ?comorbiditeit?. Zo zijn met name combinaties bekend van:

ADHD bestaat niet

Is ADHD een ziekte? Welke rol speelt je omgeving? Wat zijn precies die erfelijke factoren die samenhangen met ADHD? Heel veel vragen, waarop nog lang niet alle antwoorden duidelijk zijn. Misschien dat er daarom ook zelfs wel geluiden zijn van mensen die stellen: ADHD bestaat niet!

De uitspraak ADHD bestaat niet komt terug in het boek van de Amerikaanse neuroloog Dr. Richard Saul, die in 2014 na 50 jaar ADHD-onderzoek een boek schreef dat veel stof deed opwaaien, met de titel ?ADHD does not exist?. In het boek wordt met name helder hoe complex de problematiek is die over het algemeen gelabeld wordt met de term ?ADHD?, waardoor te vaak en te snel het stempel ?ADHD? gedrukt wordt.

Hoe het ook zij: de symptomen van wat aangeduid worden als ADHD (gebrek aan concentratie, hyperactiviteit en impulsiviteit) zijn wel degelijk aangetoond. Met alle vervelende kanten, maar zeker ook met alle voordelen van ADHD.

VOORDELEN VAN ADHD

Dat er voordelen zitten aan ADHD, daarover zijn gelukkig ook heel veel publicaties te vinden. Zo schijnen mensen met ADHD over het algemeen creatiever te zijn, empatischer, doortastender, meer volhardend enz. Een constatering die we bij ADHDpositief met instemming begroeten. Op dit platform vind je dan ook alles wat je nodig hebt om goed en positief om te kunnen gaan met ADHD en vooral om te leren benutten wat je er allemaal mee kunt.

BLOGPOSTS

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?