Gesprek met artsen

ADHD – Huisarts

Ga je uitzoeken of je te maken hebt met ADHD, dan kun je het best beginnen bij je huisarts. In een eerste gesprek zal deze jou een groot aantal vragen stellen om een eerste indruk te krijgen of er in jouw geval sprake is van ADHD. Wil je je voorbereiden op die vragen, lees dan even het artikel: Goed voorbereid naar de dokter.

ADHD psycholoog of ADHD psychiater?

Alleen gespecialiseerde zorgverleners zoals een psycholoog of psychiater kunnen een goede diagnose stellen als het gaat om ADHD. Als de huisarts uit zijn eerste gesprek met jou de conclusie trekt dat er voldoende signalen zijn dat er sprake zou kunnen zijn van ADHD, dan kan deze jou een doorverwijsbrief geven naar zo’n gespecialiseerde zorgverlener. Je kunt dus niet zelf direct een afspraak inplannen met een specialist.

Wil je meer informatie over een verwijsbrief? Lees dan dit artikel.

De ADHD psycholoog of ADHD psychiater is als gespecialiseerde zorgverlener bevoegd en bekwaam om een diagnose ADHD stellen. Dat gebeurt in de regel op basis van een eerste intakegesprek, een aantal testen en bespreking van de testuitkomsten. In tegenstelling tot een psychiater mag overigens een psycholoog na constatering van ADHD dan geen medicatie voorschrijven. Wil je meer weten over de diagnose ADHD, bezoek dan de pagina diagnose adhd.

Big register

Zowel psychologen als psychiaters zijn ingeschreven in het zogenaamde BIG register (Wet op de beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), wat jou garandeert dat je te maken hebt met een bevoegde en gespecialiseerde zorgverlener. Wil je meer weten over het BIG register of checken of jouw psycholoog of psychiater geregistreerd is in het register, check dit dan hier.

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Wil je meer weten over ADHD kijk dan eens verder op deze site of wordt lid van onze community. Daar vind je bijvoorbeeld ook mensen waar je mee van gedachten kunt wisselen over de vragen die je wellicht hebt rond een (eerste) gesprek met huisarts, psychiater of psycholoog over ADHD.

Wil je meer weten over ADHD?

Wil jij je laten testen op ADHD?

Blogs

Log hier in met je gegevens

of    

Forgot your details?

Create Account