ADHDpositief voor wie dol is op regels

* 3 minuten leestijd * Hierbij een nieuwe blog van Cathelijne Wildervanck. Cathelijne is directeur van ADHD-centrum Nederland. In haar werk vindt ze het het leukste om steeds weer datgene te vinden waardoor iemand zelf positieve veranderingen kan cre?ren. Voor Cathelijne houdt ADHD/ADD onder meer in: een informatiestrategie die niet goed afgestemd is. Vaak is het geen aandachtstekort maar aandacht op een verkeerde plek!

Blog op ADHDpositief van Cathelijne Wildervanck

Stiltecoup?, een grote uitdaging

Ik zit in de trein richting Almelo. Twee uur in een soort nothing-box lijkt me wel lekker onthaasten eerlijk gezegd. Beide keren (voor en na Utrecht) zat ik in een stiltecoup?. En ik geloof dat een stiltecoup? bij nader inzien voor mij bijna een grotere uitdaging is dan een gewone coup?. Er zitten namelijk mensen in de stiltecoup? die niet stil zijn! Voel je hem aankomen? Voor je het weet zit ik mij dood te ergeren en dat terwijl ik juist zo zou kunnen genieten van twee uurtjes helemaal voor mezelf! Ik kan rustig een half uur met mezelf in gesprek zijn over of ik de dames er wel of niet op ga wijzen dat het een stiltecoup? is. De argumenten buitelen dan in mijn hoofd over elkaar. Belangrijkste argument voor: dan zijn ze stil plus ik kan er gewoon niet tegen als mensen zich niet aan de regels houden, ze zijn er toch zelf gaan zitten! Belangrijkste argument tegen: ik houd er hoe dan ook een rotgevoel aan over, ik voel me dan de zeikerd die zo nodig?. ze zullen me vast een bitch vinden en dan zit ik vervolgens nog een uur naast ze. Zo kan ik zonder iets te doen het vreselijk druk hebben met die dames!

Regels omzeilen, herken je dat?

Regels zijn belangrijk voor me. Niet omdat ik graag regels heb, ik probeer juist altijd te ontdekken hoe ik de regels kan omzeilen. Ik heb er een soort sport van gemaakt om altijd de mazen in de wet te vinden. Ik houd me aan de regels omdat me dat een soort veilig gevoel geeft dat ik niet raar gevonden word, omdat ik weet dat als iedereen zich aan de regels houd ik dan dus niet afwijk. En ik strijd met de regels omdat ik niet van regels houd, altijd op zoek ben naar hoe dingen anders en beter kunnen. Herkenbaar? Lekker zo?n haat-liefdeverhouding!

Dochter heeft dat ook. Ze is met vriendinnetje en broertje aan het flesje gooien. Nieuwe sport waarbij het de bedoeling is dat het flesje op zijn dop beland. Nogal moeilijk! ?Uiteindelijk hebben ze dikke dikke ruzie. Omdat zoon de fles op zijn dop had gekregen, wat echt heeeeel erg knap is, maar volgens dochter telt het niet want het was niet zijn beurt (wat ook weer waar is). Pfffff, ik probeer nog: ? meisje wil je gelijk of gezellig??. Mama, zegt ze, jij zegt altijd dat eerlijkheid voor mij belangrijk is. Dus ik wil gelijk!

In vuur en vlam

Ja ja! Ik zie dat heel vaak bij zowel mensen met ADHD als ADD. Een kernwaarde is zo belangrijk dat ze daar voor in vuur en vlam gaan! En een kernwaarde als eerlijkheid geeft nu eenmaal sneller een intern fikkie dan een kernwaarde als gehoorzaamheid. ?Nou ben je mooi klaar mee dan! En toch?.weet je als ik niet zo stronteigenwijs was en altijd op zoek ga naar hoe dingen anders kunnen, dan deed ik niet wat ik deed. Dan had ik niet het boek geschreven dat zoveel mensen ge?nspireerd heeft. Dan had ik ADHD-centrum Nederland niet opgericht, dan was ik ergens leraar Nederlands geweest of zo (ook heel nuttig!). Oftewel dan was ik, niet ik! Dus ik schrijf dit stukje in de trein, met de koptelefoon op. Of de dames nog kletsen weet ik eigenlijk niet.

Groeten,

Cathelijne Wildervanck

Schrijver, expert in ?volle hoofden?, directeur ADHD-centrum Nederland

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?