Melany, 27 jaar, geboren en getogen in Rotterdam. Inmiddels 1.5 jaar een eigen huisje in Ridderkerk, samen met haar oude dementerende poes Brandy. Humoristisch, zorgzaam en ontzettend creatief zijn haar meest opvallende kenmerken. Sinds februari 2016 heeft ze de diagnose ADD/ADHD. Ze studeert toegepaste psychologie en wil forensische psychologie gaan volgen.

Ik ?hou van je, ik hou niet van je, ik hou van je ritalin?of toch niet?

Dagelijkse twijfel of ik die dag wel of geen ritalin ga slikken.?Al enkele weken heb ik het pilletje zowat links laten liggen.?Ik weet niet eens zo goed waarom eigenlijk.?Mijn concentratie is ver te zoeken. En de storm zit weer gezellig al 2 weken te chillen in mijn hoofd. Op dit soort momenten weet ik niet wat ik moet doen en ervaar ik meerdere emoties door elkaar. Zo heb ik verdriet, ben ik gefrustreerd en voel ik mij opgejaagd.

Race tegen de klok

Te laat opstaan, pas 10 min van te voren onder de douche springen en qua snelheid 30 km fietsend naar de bushalte om de bus binnen 1 minuut te halen. Die tijdsdruk, heb ik blijkbaar nodig. Kon het maar anders. Het geeft stress. Met natte haren in de bus en mijn eyeliner en mascara hobbelend op doen. Buschauffeurs vinden het weleens leuk om express gek te gaan rijden in de hoop dat ik uitschiet. Nee, dat gaat je niet lukken. Haha dat is nou jammer wordt er dan meestal gezegd. Het enige wat mensen zien is een blonde vrouw die blijkbaar het fatsoen niet heeft om haar make-up thuis voor de spiegel te doen. Ze begrijpen het niet. Make-up doos denken ze dan. Terwijl ik maar 4 min over mijn make-up doe.

Soms praten mensen ook nog eens over me en zeggen ze dingen zoals; jeetje moet je kijken… die maakt zich op in de bus pfff hoe triest ben je dan. Ik vraag me echt af wat het probleem is. Niemand zou hier namelijk last van moeten hebben. Blijkbaar is kritiek geven op anderen heel normaal in onze maatschappij. Kijkend naar buiten bereid ik mij voor op mijn werkdag. Ik heb mezelf voorgenomen om vandaag ritalin te slikken.

Dagelijks in dubio

Eenmaal op werk vergeet ik alsnog een pilletje in te nemen. ?Het is nog vroeg, dat kan zometeen ook nog,? zeg ik tegen mijzelf. De hele ochtend had ik moeite met mijn concentratie. Ik merk namelijk aan alles dat ik totaal niet gefocust bent.

Zo zat ik een gesprek te voeren en begreep echt totaal niet wat er werd gezegd.?Mijn koppigheid eindelijk aan de kant gezet en om 1 uur toch maar dat ?pilletje? ingenomen.?Een uur later wordt er gezegd: ?wat ben je stil.? Waarop ik antwoord dat ik net zoals ieder ander mens ook gewoon rustig kan zijn. Kort daarna raak ik ge?rriteerd. Het is ook nooit goed. Dan ben ik te druk en moet ik mijn mond houden. Nu ben ik rustig en is het ook niet goed. Altijd maar commentaar op mijn gemoedstoestand. Hou gewoon je bek.

Nu kies ik ervoor om de ene dag tussen de mensen te zitten en de andere dag zonder ik mij wat meer af. Anders word ik dagelijks overladen door teveel prikkels.?Aan elke prikkel geef ik mijn aandacht. Geluiden komen veel harder aan.?Structuur ontbreekt en het kleine beetje concentratie wat ik nog had, is weg.?Een vaste dagindeling is echt een must. Het bureau moet altijd opgeruimd zijn en een digitaal kladblok om meteen alles te kunnen noteren. In de pauze ga ik naar buiten om een broodje te halen en voor wat frisse lucht. Even weg van alle drukte.

Te hoge verwachtingen

Een jaar geleden toen ik voor het eerst ritalin kreeg, was ik er echt van overtuigd dat dit pilletje mijn ‘beste vriend’ zou worden. Een boek lezen was een hele ervaring.?Oh dus zo voelt het om genoeg dopamine te hebben. Bizar dit.?De tijd lijkt wel veel langzamer te gaan. Zonder medicatie gaat de tijd juist veel te ?snel.?Afwassen vind ik nog steeds verschrikkelijk en krijg ik zelfs met ritalin niet altijd gedaan.?

Er zijn dagen dat ik echt baat heb bij medicatie. Zo kan ik uren lang schoonmaken en enorm geconcentreerd aan een opdracht beginnen. Jammer dat zo’n productieve dag, niet elke dag mogelijk is. Ik baal hier ontzettend van. Waarom lukt het mij niet om rustig van huis te vertrekken? Waarom lukt het mij niet om elke dag de afwas te doen??Waarom komt die storm steeds terug? Waarom moet ik mij overal druk om maken??Ritalin, je hebt me voorgelogen. Je zou mij helpen.

Haat

Zo sta ik lekker te koken en heb ik ineens geen trek meer. Wat is dit vermoeiend zeg.?In een aantal maanden, ben ik 11 kilo afgevallen. Dagelijks sta ik op de weegschaal.?Nu heb ik ook weer een droge mond. Ik blijf drinken. Na 3 liter heb ik weer dorst.?Wat is dit voor shitzooi joh. Leuk zo’n pil. Goede oplossing maar niet heus.

Op WhatsApp stuur ik een spraakmemo. Je praat echt langzaam wordt er gezegd.?Ik volg het niet. Praat wat sneller. Ja nou weet je, ik heb ritalin geslikt dus ik denk nu veel meer na voordat ik wat zeg. Alles gaat veel trager. Wat ik er vervolgens allemaal uitkraam vind ik zelfs raar klinken. Ik praat als een filosofische wetenschapper die aan de paddo’s zit.

Elke dag weer opnieuw kiezen

Ik heb jammer genoeg een haat-liefdeverhouding met die rot pillen.?Om die reden kies ik op de dag zelf of ik de drugs toe laat. Op basis hoe ik mij voel en of ik geconcentreerd ben. Dit heb ik eigenlijk al een jaar geleden besloten en zo blijf ik het ook gewoon doen. Zo raak ik niet geheel afhankelijk en moet ik het maar doen met de hoeveelheid neurotransmitters die mijn hersenen mij wel gunnen

Ik ben pas mijn eigen website gestart, kom eens een kijkje nemen.

Groetjes Melany

9 Reacties
 1. Solimar Elbers 7 jaar geleden

  Heel herkenbaar! Ik heb zelf 3 jaar geleden de diagnose ADHD gekregen en slik ook maar af en toe ritalin om dezelfde reden als jij. Ik had het er vandaag nog over dat ik zonder de ritalin niet vooruit kom en niet alles kan doen wat ik wil doen om mezelf te kunnen zijn en met ritalin, wanneer ik wel overal aan toe kom, lijk ik gevoelsmatig alleen maar verder van mezelf af te staan. Ook ben ik na een “ritalin-dag” helemaal uitgeblust. Ik heb gehoord dat LTO3 een goede vervanger voor ritalin zou kunnen zijn en ik daar minder rusteloos van zou moeten worden dan ik van ritalin word…misschien toch maar eens uitproberen. Sterkte! Groetjes, Solimar.

  • Melany 7 jaar geleden

   Hi Solimar, bedankt voor je openheid en je lieve woorden. Vooral blijven doen wat goed voelt..

   Liefs,

   Melany

 2. Marinus 7 jaar geleden

  Vanaf jongs af aan heb ik het dagelijks geslikt het is gewoon drugs waarom.ben je rustig omdat je in een roes bent werkt het uit of vergeet je hem met het middag eten of sochtens hups zit je weer bij de school directeur omdat je zo sagerijnig en druk bent nee nee meneer mijn ritalin is uitgewerkt of ik heb hem niet genomen het is gewoon puur drugs daarom.slik ik het al 3 jaar niet meer ik ben nu 21

  • Melany 7 jaar geleden

   Knap van je! Wat voor trucjes pas jij zoal toe om het makkelijker te maken?

 3. S 7 jaar geleden

  Mijn zoontje heeft ook ADHD en had daar medicatie voor maar hij werd depressief en zat geen leven meer in hem het was geen kind meer van 7 dus ik heb besloten om ermee te stoppen en HOERA!! Ik heb mijn kind terug soms druk maar wat is het fijn om hem zo gelukkig en vrolijk te zien en vooral weer kind te zijn ? zelf heb ik ook ADHD maar ik kan niet tegen de medicatie

  • Melany 7 jaar geleden

   Dat is fijn zeg. Zolang het hem niet belemmerd, is dat super…. ?

 4. Mir 7 jaar geleden

  Voor mijn zoon was ritalin ook een vriend en een vijand.

  Nu is CBD olie zijn vriend. 100% natuurlijk. Google het maar eens, wellicht kan het jou ook helpen.

  Ik wens je alle goeds en bedankt voor je mooie blog.

 5. Melany 7 jaar geleden

  Ik zal het eens proberen en mijn ervaring dan delen. Bedankt voor je verhaal en lieve woorden. ?

 6. Theo 7 jaar geleden

  Hoi melany echt een herkenbaar stukje moet wel zeggen voor mij is het geen optie om ze NIET! Te slikken want dan gaan m’n emoties helemaal naar beneden dan ben ik echt helemaal niks waard. Ben hem 1x vergeten nouuu dan is de concentratie helemaal weg, druk alles komt zo hard binnen ongekend. Als je er over na denkt is het echt troep maar zonder is ook geen optie want dan val ik echt in een gat heb jij dat niet ? Van die down periodes als je ze niet slikt? Blijf vooral zo door gaan is inspirerend dat wij er ook mogen zijn en we niet raar zijn.en het helpt mij ook om alles een plek tegeven aangezien ik nog maar een jaar weet dat ik het heb en nog niet helemaal weet wat adhd allemaal inhoudt het is ook zoveel. Groetjes theo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?