Mijn naam is Xantijne en ik ben een 38 jarige vrouw met de diagnose adhd/add. Ik ben single, heb een eigen huis, 2 honden en een kat, een uitdagende baan in de jeugdzorg, 2 lieve ouders die altijd voor me klaarstaan en een geweldige vriendengroep.

In de afgelopen jaren, tijdens mijn zoektocht naar balans, ben ik mijzelf steeds beter gaan begrijpen en denk te kunnen zeggen dat ik nu redelijk weet hoe ik in elkaar steek.

 

Mensen met of zonder de diagnose ADHD gaan er in eerste instantie vanuit dat ADHD-ers altijd druk zijn. Dat springen, stuiteren, veel praten, van hot naar her vliegen erbij hoort en dat chaos hun leven regeert.

Ik ben van mening dat dit niet waar hoeft te zijn. Sterker nog: als iemand in mijn omgeving zijn/haar gedrag probeert goed te praten door te zeggen dat ze er niks aan kunnen doen omdat ze ADHD hebben, gaan mijn nekharen overeind staan en komen er stekels op mijn rug.?Allergisch ben ik voor dat soort uitspraken.

Nu ben ik geen wetenschapper maar ik denk dat ADHD minder te maken heeft met de hyperactiviteit die aan de buitenkant te zien is maar meer te maken heeft met wat er intern gebeurt. Dat het hem in de basis ligt; de prikkel verwerking.

Vergiet met grote gaten

Op mijn werk geef ik jongeren met de diagnose ADHD vaak uitleg over wat dit nu precies inhoudt. Ik geef dan de volgende vergelijking:

Iedereen heeft een filter om prikkels te filteren. Onder prikkels verstaan we alles wat je ziet, hoort, ruikt, voelt, ervaart etc. Dat filter kan je zien als een soort vergiet. Bij mensen die ADHD hebben zijn de gaten in het vergiet heel groot. Dat wil zeggen dat je veel meer binnen krijgt van wat je ziet, hoort, ruikt, voelt, ervaart etc. En als jouw hersenen zoveel informatie binnenkrijgen, raakt het vol en wordt het druk in je koppie met chaos tot gevolg.

Die chaos zorgt ervoor dat je minder goed kan concentreren op ??n ding omdat er zoveel meer binnenkomt. En omdat er zoveel meer binnenkomt, is het misschien erg logisch dat je daar zelf ook erg druk van kan worden: overprikkeld.

Rust pakken

Wie kent dat nou niet? Je bent vermoeid maar door je vermoeidheid wordt je juist drukker.

Daar heeft iedereen (diagnose of niet) wel eens last van. Denk maar aan baby?s die te weinig slaap hebben gehad op een verjaardagsfeestje: ze krijsen heel de boel bij elkaar of worden beweeglijker.
Over-activiteit vind ik eigenlijk een logisch gevolg op overprikkeld zijn. Je hersenen kunnen de grote hoeveelheid prikkels minder goed verwerken. Daarom ben ik van mening dat de term ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disorder) vooral veel de nadruk legt op een aandacht tekort en hyperactiviteit stoornis terwijl het in mijn beleving een prikkelverwerkingsstoornis is die bij overprikkeling hyperactiviteit als gevolg heeft.

En als je dan het vergiet met de grote gaten in je achterhoofd houdt, is het niet raar dat mensen met ADHD vaak hyperactief gedrag vertonen, toch? We zijn constant overprikkeld, constant moe. De truc is alleen om dit op tijd bij jezelf te herkennen en er actie op te ondernemen door een bepaalde vorm van rust te pakken.

Rust..

Hoe dat eruit ziet, is voor iedereen anders. Zelf heb ik geleerd dat ik energie krijg van sociale contacten, dingen doen waar ik blij van wordt en rust in mijn koppie kan krijgen door bijvoorbeeld te wandelen (met mijn honden). Bij mij helpt cbd olie voor het slapen gaan. Het ontspant mijn altijd op spanning staande lijf.

Iedereen heeft zijn/haar eigen weg te bewandelen en de tip ik mee zou willen geven is: luister naar je lijf, naar jezelf. Ben bewust van jezelf. Op die manier kun je de momenten herkennen dat je in je hyperactiviteit schiet. Het kan ook fijn zijn als anderen je hierbij kunnen ondersteunen door bijvoorbeeld een seintje te geven zodat je jezelf kan attenderen op het feit dat je w?l een keuze hebt in de uiting van je gedrag.
En soms kun je dan ingrijpen maar lang niet altijd?.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?