ADHD en Meditatie

Tot kort geleden had ik nooit verwacht dat ik een blogpost zou schrijven met als titel ‘ADHD & Meditatie’. Niet dat ik iets tegen mediteren heb, nee dit zeker niet! Twee jaar geleden heb ik in mijn zoektocht naar rust bij mijn ADHD deelgenomen aan een mindfulness training. Nou ja, deelgenomen? Ik heb het?vier van de tien lessen uitgehouden. Nu is het voor mij al moeilijk om een studie of traject af te maken (wellicht herkenbaar), nu moest ik ook nog eens een half?uur?in dezelfde houding proberen nergens aan te denken zonder mijzelf te veroordelen. Nu veroordeelde ik mijzelf niet, want ik was zo druk met denken dat ik daar niet eens aan dacht ; ). Nee, dit was niet het juiste moment in mijn leven om te proberen deze training te volbrengen. Wat ik wel merkte tijdens de eerste vier lessen is dat de korte meditaties een bepaalde rust in mij teweeg brachten, die ik niet eerder ervaren heb. Dit was meer dan fijn! Maar ja, ik stapte uit de training en het mediteren was nog geen gewoonte, dus stierf dit een schone dood. Het is wel altijd aan mij blijven knagen.

Geen slaap versus televisie op de slaapkamer

Op de Facebookpagina heb ik het al eens gehad over het dagritme van een volwassene met ADHD. Die post was een enorm succes en het blijkt dat velen problemen hebben met het in slaap komen. Nu ben/was ik een van die velen. Toch ging ik mij er steeds meer aan irriteren dat in slaap vallen altijd zo’n gevecht was. Maar wat kon ik hier nu tegen doen? Sinds ik mij kan herinneren heb ik een televisie op de slaapkamer. Als reden (excuus denk ik nu) dat de tv moest blijven heb ik altijd gezegd dat ik zonder niet in slaap kom. Mijn vriendin wilde al tijden dat die beeldenkast van de slaapkamer verdween omdat ik tot diep in de nacht bleef kijken. Tja, jammer! Ik kom zonder niet in slaap. De laatste tijd ben ik toch eens gaan nadenken of dit ook echt zo is? Televisie kijken is een van de weinige dingen die ik kan doen zonder afgeleid te worden en ik word er oprecht rustig van. Maarrrrrrrrrr… heeft dit een toegevoegde waarde bij het in slaap vallen? Mmmmmmmm… na lang denken en proberen niet te vervallen in een slap excuus, moest ik toegeven dat dit waarschijnlijk niet zo is. Ik word rustig van televisie kijken, echter moe word ik er niet van. Dus kijk ik altijd een paar uur televisie in bed tot ik besef dat ik niet lang meer kan slapen en dan onder druk van de slaaptijd gaat hij uiteindelijk uit. Niet echt een hulpmiddel dus! Maar wat nu? In bed gaan liggen met het idee dat ik moet gaan slapen met alle onrust in mijn Formule1 hersens? Mwaaahhh help?!

ADHD x Meditatie x Bart

ADHD en Meditatie

We waren de slaapkamer aan het pimpen. Ik had een oude kleerkast van mijn oma nieuw leven in geblazen en deze kwam als blikvanger op onze slaapkamer. De televisie was zijn mooie plekje kwijt en in een vlaag van verstandsverbijstering zeg ik tegen mijn vriendin: ‘En nu ben ik klaar met die televisie!’. Chop, in een ruk door naar zolder met dat ding en daar heb ik ‘m troosteloos in een hoekje gezet. Een kil afscheid. Ondertussen staat hij al zo’n drie weken op zolder.?En nu? Ineens tussen al het brute racen in mijn hersenen door, popte er een ballonnetje op. ‘Mediteren’ stond erin. Het was een soort eureka moment, waarbij ik meteen wist dat het lastig zou worden. Maar ja, ik moest toch iets. Gewoon in bed gaan liggen en proberen te slapen was geen optie. Ik had al een tijd de Mindfulness app op mijn telefoon staan en zoals bij vele apps was deze in rustte. ‘s Avonds ben ik om 23.00 uur naar bed gegaan en normaal start dan het proces van televisie kijken en slaap ik nooit voor 00.30 uur. Nu heb ik de oordopjes ingedaan van mijn iPhone en meteen de bodyscan ligmeditatie van 15 minuten opgezet. Dit is een geleide meditatie, wat betekent dat iemand je door de 15 minuten heen praat. Wel fijn, een meditatie vanuit totale stilte was nog een beetje te veel van het goede. En toen, toen, toen, toen… werd ik wakker en was het ochtend. Tjonge, dit was het laatste wat ik had verwacht en het voelde heel prettig. ADHD x Meditatie x Bart = NACHTRUST! Ondertussen ben ik nu een aantal weken verder. Je gelooft het of niet, ?ik hou het vol om iedere avond met een meditatie in slaap te vallen. Nu weet ik dat wanneer ik naar bed ga, ongeveer 20 minuten later mijn luikjes dichtvallen. Ondertussen mediteer ik ook een paar keer in de week overdag. Dit samen met het mediterend in slaap vallen ‘s avonds, heeft in korte tijd al echt een verandering in mijn leven teweeg gebracht. Ik voel mij fitter, kan mij beter concentreren en ben niet meer zo druk in mijn hoofd met het slaapproces. Nu is het een kwestie van doorzetten en moet ik van deze intentie een gewoonte maken.

Land van Nooitgedacht

Nooit gedacht dat ik met meditatie mijn slaapprobleem op deze manier ging oplossen. De ADHD haal ik nooit weg en dit wil ik ook niet. Het brengt mij erg veel. Echter accepteer ik niet dat alles is zoals het is. Ik heb nog wel last van een soort van fantoompijn. Dan voel ik de energie van de televisie nog wel eens wanneer ik op de slaapkamer ben. Een negatief stemmetje in mij gaat dan het gevecht aan dat de beeldbuis terug moet. NO WAY!!

Twee weken geleden ben ik met LTO3 (natuurlijk supplement) begonnen. De verandering was bij mij direct te merken. Het was alsof er een mist optrok. Hierover gaat mijn volgende blog.

Ben je benieuwd naar de mindfulness app, dan kun je deze HIER BEKIJKEN.?Op geen enkele manier wil ik verkondigen dat mijn verhaal de oplossing voor iedereen is. Het werkt voor mij heel erg goed en wellicht kan ik anderen hiermee helpen. Wil je iets veranderen, wees dan vooral eerlijk tegen jezelf en veroordeel jezelf niet wanneer iets niet lukt. Je bent gewoon weer een stap dichter bij een oplossing : )

Wat is jouw ervaring met slapen en tegen welke problemen loop of liep je aan? Geef hieronder een reactie en wellicht kun ook jij anderen helpen.

4 Reacties
 1. kristien 7 jaar geleden

  Ik wilde,graag weten waar jij die lto3 vandaan haalt, ik heb het al eens vaker gelezen. Vrijdag krijg ik te weten wat voor,medicatie ik krijg,maar,wil het ook hier over hebben.
  Groetjes

  • Auteur
   Bart - oprichter | initiatiefnemer ADHDpositief 7 jaar geleden

   Hallo Kristien. De reactie komt wellicht te laat. Hoe is het gegaan?

 2. Jacqueline 5 jaar geleden

  Ja LTO3 voor mij ook een goed alternatief voor Concerta. Na een paar jaar concerta had ik er ineens gemoeg van en ben gestart met 3 capsules LTO3 elke ochtend. Prima. Na een jaar gestopt omdat het misschien toch onzin was maar ik werd direct heel druk.dus weer opnieuw gemotiveerd begonnen .daarnaast slik ik welbutrin smiddags ( tegelijk met conjaacerta mee begonnen) dat geheel bevalt goed.
  Maar nu is er geen welbutrin meer leverbaar ? Wat nu ?

 3. Jacqueline 5 jaar geleden

  Via internet te koop en ook bij sommige therapeuten , op internet te vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?