In deze blogpost van ADHD Coach Arda Nieboer komt het gebrek aan tijdsbesef aan bod, een kenmerk van ADHD. Je interne klok vertelt je hoe laat het is, hoeveel tijd er voorbij is gegaan en hoeveel tijd je ergens voor nodig hebt. Als je ADHD hebt, weet je vaak wel w?t je moet doen, maar het is vaak lastig om dat ook ?cht te doen of op tijd te doen. Taken duren vaak veel langer of korter dan je denkt. De interne klok is onbetrouwbaar. ?Ik heb totaal geen tijdsbesef?, hoor ik heel vaak bij mij in de praktijk..

Hoe is het als je wel een goed tijdsbesef hebt? Je weet wat je nog moet doen en hoeveel tijd je daar voor hebt. Je kan goed plannen, goed de tijd inschatten, vooruitdenken en onthouden wat er moet gebeuren en wanneer het moet gebeuren. Lijkt je dat ook niet heerlijk?? 😉

ADHD en tijdsbesef?! Waar loop je tegenaan?

? Tijd vliegt of is zo traag als dikke stront:
Als je iets saais aan het doen bent zoals schoonmaken of de boekhouding dan lijken 10 minuten wel een uur (zucht). Je hebt dus meer wilskracht nodig om taken vol te houden. Als je een uur met leuke dingen bezig bent, kan dat juist aanvoelen als 10 minuten. Dus ben je daar vaak veel langer mee bezig dan dat je gepland had of door hebt. Ken je dat? Ik ga even een uurtje?. En dan kijk je op de klok en shoot! Ik ben te laat voor een afspraak!
? Onderschatten van de tijd die je nodig hebt:
Als je ADHD hebt, is het lastig om te voorspellen hoe lang iets duurt. Even uurtje aan iets werken dan is het klaar. Nou?.. Het blijkt vaak dat je er veel meer tijd voor nodig heb. Hierdoor komt actielijst vaak niet af. Ik heb dit vaak met klussen als de boekhouding en werken aan de website.
? Je bent te optimistisch (op zich een goede eigenschap ;-))
Door het gebrek aan tijdsbesef denk je vaak dat een mailtje schrijven bijvoorbeeld maar 2 minuten duurt. En dat kan je makkelijk nog even doen voordat je de deur uit gaat en je hebt vijf minuten over! Toch??? NOT!!!! Je bent gewoon te optimistisch! ? Als ADHD?er is het lastig om kort met iets bezig te zijn, er mee te stoppen en over te schakelen. Bovendien verlies je vaak de tijd het oog.
? De (heerlijke) hyperfocus
De hyperfocus is extreem gerichte en ononderbroken aandacht. Je vergeet alles en iedereen. Een prachtig kenmerk van ADHD! Je komt in flow en wordt helemaal opgeslurpt door wat je aan het doen bent. Een bijwerking is dat de tijd volledig verdwijnt en dat je totaal geen tijdsbesef meer hebt.
? Te laat komen
Je interne alarm gaat niet op het juiste moment af. Je hebt niet door dat het bijna tijd is. Tja, en als je dan ook nog eens je sleutels niet kan vinden?.
? Deadlines missen
Het is een misverstand dat je bepaalde taken niet belangrijk genoeg vindt. Het is alleen wel een probleem om op tijd te beginnen. En als je dan doorkrijgt dat je tijd tekort komt? tja? dan is het al te laat. Door het gebrek aan tijdsbesef heb je het onvermogen om tijd effectief in te delen en prioriteiten te stellen. Dit is geen onwil, maar onvermogen.
? Te laat naar bed gaan
Los dat veel ADHD?ers nachtbrakers zijn doordat ze gewoon minder vroeg slaperig worden, is het moeilijk om op tijd naar bed te gaan als je niet beseft d?t het ?berhaupt bedtijd is. Helaas is het zo dat slaapgebrek ons tijdsbesef verder aantast en de dag minder productief en fijn laat verlopen. Mmmmm, ik zie hier een vicieuze cirkel.

Het is wel duidelijk dat een gebrek aan tijdsgebrek nogal wat problemen kan veroorzaken: stress, onbegrip van anderen, haast, dingen vergeten mee te nemen, conflicten en verwijten.

Deze blogpost is tot stand gekomen met behulp van het boek Aan de slag met ADHD geschreven door Ari Tuckman. Niet echt een aanrader omdat het in mijn ogen langdradig geschreven is en daar houd(en) ik (wij) niet van. Wel handig voor feitjes en concrete tips.?Enfin?. Ik was eigenlijk van plan om naast de dingen waar je tegen aan kan lopen bij een gebrek aan tijdsbesef, juist ook tips te geven. Maar hey! ADHD holadiejee?. Dussss?.

Als je nieuwsgierig ben naar de tips bij een gebrek aan tijdsbesef, blijf me dan volgen! In mijn volgende blogposts ga ik effectieve tips geven. Want het goede nieuws is dat het te trainen is. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op mij door hier te klikken!?

Hoe zit dat met jou? Waar loop jij tegen aan door een gebrek aan tijdsbesef? Het meest hilarische verhaal wint een gratis telefonisch consult van 30 minuten! Een reactie op mijn artikel kun je onderaan deze pagina geven. Leuk wanneer je dit doet.

Volg me ook op:
Facebook
Twitter
Connect met mij op LinkedIn

6 Reacties
 1. Margje Kuiperij 9 jaar geleden

  Tijdsbesef is iets waar ik tegenaan loop als ik een vrije dag heb. Als ik vind dat ik mag uitslapen, heb ik daarna spijt dat ik zo lang ben blijven liggen. Als ik op tijd opsta ben ik trots dat ik vroeg op ben omdat ik dan lekker veel kan doen. Dan ga ik vervolgens voor de tv zitten met mn kop thee en dan vliegt de tijd voorbij. Ok, snel boodschappen doen. Even kijken wat ik kan koken vandaag. Op de recepten app rondneuzen en vervolgens zien dat ik mail heb. Oh, dit mailtje is niet handig te beantwoorden via mn telefoon, even de laptop aanzetten. Die ligt boven. Oh, ik zou de was nog aanzetten. Zie dat er nog was op de lijn hangt. Even er afhalen omdat er anders geen plek is voor het nieuwe wasje. Oh, even snel n doek door de badkamer. Meteen de wc ook nog maar even doen. De was opvouwen en zien dat er n gat in mn sok zit. Even dichtnaaien dan maar. Oh! De laptop! Aanzetten en mail beantwoorden! En een recept zoeken! Wat?! Is het al 16u?! Nou, dan maar weer spaghetti. Gauw naar de winkel. Alle boodschappen doen die niet op het boodschappenlijstje stonden, dat natuurlijk nog op dr keukentafel ligt. Gauw koken! Om dan tijdens het eten me rot te voelen omdat ik niets gedaan heb! Of, nouja, niets wat ik ?cht van plan was…

 2. Snobbel 9 jaar geleden

  Hi Margje, echt compleet herkenbaar voor mij! Ook ik begin mijn dag met goede moed. Maar bij elke actie volgt weer een nieuwe actie, waardoor ik uiteindelijk alles heb gedaan, behalve het geen wat ik wilde doen. :s

 3. Dayene Stap 9 jaar geleden

  Mijn vriend en ik zijn een stacaravan aan het opknappen. Ik zou de huiskamer en de keuken sausen. Ja eerst koffie en nog een en medicijnen. Dan opfrissen en aankleden de honden even de tuin in en dan aan de slag. Helaas heb ik ook wat lichamelijke obstakels en een ervan is een evenwicht stoornis. Emmer op de grond kwast erin kop in de nek en bovenin beginnen met schilderen. Tsja dan wordt je duizelig dus kop koffie en zitten. Even op Pinterest kijken. Oh een patroon om roosjes te haken! Gaaf! Wolmandje en een haaknaald…….. en toen om half 5 kwam er een smsje van mijn vriend dat hij onderweg was naar huis. Tja die muurtjes ehh dat wordt de volgende keer maar ik heb wel een blijvende bos roosjes gehaakt in tig kleuren. Hoe bedoel je chaotisch …….

 4. Menno 3 jaar geleden

  Ik heb nog nooit last gehad van tijdsbesef, maar de laatste week of 2 heb ik het gevoel dat ik soort van space in mn hoofd terwijl ik nog steeds bewust denk en gaat de tijd snel voorbij (ook tijdens saaie dingen) ik vroeg me af of iemand dit ook heeft?

 5. Joelle 3 jaar geleden

  Het enigste wat ik echt vervelende vind is doordat ik geen tijdsbesef heb vaak afspraken ben vergeten en zelfs een paar keer mijn werk. Vooral als er veel is gebeurd en ik met mijn hoofd er niet bij ben. Daar baal ik ontzettend van. Vandaag was ze ook weer woedend op me en er is een kans dat ik word ontslagen. (Al is het een bijbaantje, is wat bijverdienen fijn.) Maar het ergste is dat ik me er voor schaam.
  Ik heb hun vorig jaar verteld dat ik ADD heb en erg vergeetachtig kan zijn. Maar toch voel ik me door onbegrepen.

 6. Theo Pool 10 maanden geleden

  Goedemorgen
  Voor mensen met iq < 50 is er de TCM voor geen tijdsbesef.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?