* 4 minuten leestijd *?Arda Nieboer is ADHD Coach voor volwassenen en tevens ervaringsdeskundige. Arda geeft in deze blog weer een lijst met tips, maar deze keer zijn het not-to-do-tips :). Heb je ook een goede (not-to-do-)tip of wil je iets delen dat jou heeft geholpen, schroom dan niet een reactie onder deze blogpost achter te laten.

ADHDpositief ADHD Coach Arda Nieboer

Regelmatig mail ik een artikel over het bedriegersfenomeen naar ??n van mijn cli?nten. Veel mensen met ADHD herkennen zich daarin. Ik ging eens zoeken op ADHD and impostor syndrome en jawel deze combinatie blijkt vaak voor te komen. Het geeft een gevoel van schaamte, schuldgevoel en angst om door de mand te vallen met name op het werk. Je hebt het idee dat je ondermaats werk levert en dat je baas en collega?s dat nog niet ontdekt hebben.Ondanks goede prestaties en kwaliteiten, blijven mensen met het bedriegersfenomeen ervan overtuigd dat ze slechter werk leveren dan ze in werkelijkheid doen. Ze denken dat ze hun succes niet verdienen. Ze zien alleen wat er niet goed gaat en doen successen af als geluk of goede timing. Maar je bent geen bedrieger, je successen bereik je door hard werken, intelligentie, creativiteit en inspanningen die je daarvoor doet. Als je een halve marathon kan lopen binnen twee uur, weet je ook dat dat niet komt door geluk te hebben.

Wat kan je doen als je je in het bedriegersfenomeen herkent?

 1. ?Vier je successenKijk eens terug op wat er goed ging op een dag of de afgelopen tijd en schrijf ze eens op. Wees trots op wat je gepresteerd hebt. Je brein is leerbaar. Hoe vaker je dit doet, hoe vaker het je op gaat vallen dat er wel degelijk dingen zijn die je goed doet en welke rol je zelf hebt gespeelt om dit te bereiken. Als je een compliment krijgt, laat die dan eens echt binnenkomen en geniet ervan. Je mag een compliment echt geloven en verdienen. Analyseren van wat je allemaal niet goed doet, heb je genoeg gedaan. En alleen maar naar het negatieve denken daarmee doe je je zelf echt te kort. Dat is niet eerlijk!!!
  1. ?Vergelijk jezelf niet met anderen

  Hallo! Je bent anders! Niet slechter, maar anders, mooi anders. Je hebt een speciaal brein: ADHD /ADD. Je hebt waarschijnlijk moeite met concentratie, het starten en afmaken van taken en je stelt uit. Daar staat tegenover dat jij het grote geheel vanuit een veel breder perspectief ziet dan de rest, dat je creatief bent en out of the box kan denken. Bij het naderen van een deadline, werkt jouw brein nou eenmaal het best. Ja dat is vermoeiend. Bedenk trucs je brein eerder aan te laten haken.

  1. ?Je hoeft je niet te schamen

  Als je ADHD / ADD hebt, verberg je je struggles voor je omgeving zoals je baas en collega?s. Zij weten wel dat je goed bent in je werk, maar niet dat je vaak veel meer moeite moet doen om je brein aan te laten haken om goed te presteren. Het gaat niet vanzelf zoals bij anderen die wel automatisch dopamine of noradrenaline aanmaken. Jij hebt wellicht extra prikkels nodig, je moet uiteindelijk meer je best doen om je werk goed te doen en op tijd klaar te krijgen. Misschien moet je meer uren maken of op andere tijden werken. Accepteer dat je een andere gebruiksaanwijzing hebt. En ga hiernaar op zoek. Weet dat wat jij probeert te verbergen voor je omgeving, een neurologische oorzaak heeft, nl. ADHD / ADD.

  Weet dat je niet alleen bent

  Ik zie heel veel mensen met ADHD / ADD waarvoor dit geldt. Ik herken het zelf ook. Ik ga vaak met zenuwen in mijn lijf naar een bedrijf voor een eindevaluatie van een coachtraject. Altijd angst of het wel goed genoeg is. En achteraf vraag ik me altijd af waar ik me zo druk over gemaakt en was het een super evaluatie. Het helpt dat ik inmiddels meer weet over bedriegers fenomeen. De angst blijft, maar veel minder en ik weet mezelf inmiddels sneller te kalmeren.

  Wil je hulp bij het maken van je gebruiksaanwijzing? Je denkfouten op te sporen en positiever te maken? Over je schaamte heen komen? Neem dan eens contact met me op. Praat met anderen op het forum. Het kan een opluchting zijn als je weet dat je niet alleen bent en dat het vooral in jouw hoofd speelt.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?