Beste volgers van ADHD Bij Volwassenen Vandaag start Arda Nieboer met haar blog op de website. In deze eerste blog stelt Arda zichzelf voor. Arda zal met enige regelmaat een blog posten op de site.

Wie is Arda Nieboer?

Ik ben dus Arda. ADHD-coach, vrijwilliger bij Impuls (een vereniging voor volwassenen en jong-volwassenen met ADHD/ADD en aanverwante stoornissen) en alleenstaande moeder van zoon Joep van 13 en dochter Sam van 10. Toen Sam 6 jaar geleden geobserveerd werd op school omdat zij vermoedelijk ADHD had, kwam ik aan de praat met een collega-moeder van wie haar kind ook geobserveerd werd. Zij had veel over ADHD gelezen en wist dat het erfelijk was.

Prachtige score ADD-test

Bij Sam werd al snel duidelijk dat ze ADHD had. Omdat ik inmiddels wist dat het erfelijk was, deed ik ook een test op het internet en jawel, ik scoorde enorm goed ?. Tjonge, wat vielen er ineens een hoop kwartjes op mijn 40e. Geen wonder dat ik vroeger zo lang gepest ben (ik was ook anders dan anderen en dat verhoogt de kans om gepest te worden) en dat er altijd op mijn rapport stond: tempo: laag. Ik was kampioen piekeren en kreeg vaak te horen: het zit er wel in, maar het komt er niet uit. Als kind kon ik ook nooit slapen omdat mijn hoofd zo vol zat. ADD betekende veel voor mijn levensverhaal.

Mijn werkleven

Na 10 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt (beroep: jobhopper, waar ik enorm goed in was), ben ik voor mezelf begonnen. Ik heb mijn leven nog eens over gedaan in trainers- en coachopleidingen. Ik ben gestart met de trainersopleiding ?communicatieve vaardigheden? (ik zeg wel eens dat ik pas op mijn 18e heb leren praten). Daarna heb ik de opleiding ?omgaan met pesten? gevolgd (ik ben van mijn 6e tot mijn 18e gepest). Gevolgd door de trainersopleiding ?Effectief communiceren met kinderen?. De ouders van de kinderen die ik begeleidde, zaten vaak met hun handen in hun haar. En zelf vond ik het begeleiden van mijn twee kinderen ook best lastig (achteraf diagnose ADD en ADHD). Daarna heb ik nog de opleidingen ?Effectief leidinggeven? en ?zakelijke effectiviteit? gedaan.

Genezen!!!! Jeeejjjj!

En toen was daar de dag van de diagnose? ADD het gecombineerde type (heet dat zo? Het etiketje boeit mij weinig) was de uitslag Ik volgde een ADHD-training gericht op timemanagement, gedragstherapie en het aanleren van vaardigheden. Ik weet nog dat ik zei: ?Ik heb heel veel timemanagement-trainingen gegeven en cognitieve therapie gebruik ik zelf veel in de coaching die ik geef. Heeft dit wel zin?? Ik was inmiddels beter ingelezen dan de psychologe van een jaar of 20 die mij begeleidde. De training was dan ook een groot succes 😉 Geslaagd met vlag en wimpel dus ik werd wel genezen verklaard, jeeeeejjjj. 😉

ADHD Praktijk Gelderland werd geboren

Ik vond de training een belachelijke gang van zaken! Er werd niet naar mij gekeken, naar wat ik nodig had en waar ik tegenaan liep. Het was gewoon een standaard programma wat ze afdraaiden. In de tussentijd had ik het boek ?ADHD hoe haal je het uit je hoofd? van Cathelijne Wildevanck gelezen. En dat heeft mij doen besluiten bij haar de ADHD-coach opleiding te gaan doen. Boem! Alles kwam samen. Eindelijk wist ik wat ik wilde doen en vond ik de focus waar ik zo lang naar op zoek was. Alles wat ik ooit in mijn leven heb gedaan, komt nu samen.

En wat heb ik een mooi vak!! ADHD-coach

Inmiddels heb ik veel volwassenen met ADHD begeleid. Mensen die kampten met frustratie, onrust, chaos, negatieve ervaringen, onmacht etc. Mensen die zichzelf soms helemaal kwijt zijn. Ieder mens heeft het recht om te groeien naar wie hij altijd heeft kunnen zijn, op zijn eigen wijze. En het is een voorrecht mensen met ADHD daarbij te begeleiden! Ik vind het geweldig te zien dat iemand de deur uit gaat, blijer is met zichzelf, weet wat w?l werkt, trots is op zichzelf en positiever is. Want, dat geeft een hoop rust. Ik vind het heerlijk om samen te puzzelen naar hoe iemands gebruiksaanwijzing is. De symptomen van ADHD blijven misschien wel, maar daar valt zeker goed mee te leven. ADHD heeft ook een hoop voordelen. Ben je benieuwd, neem dan contact met mij op. Je kunt me in ieder geval op deze site vinden want ik ga hier bloggen over mijn ervaringen uit de praktijk en mijn leven.

Ik sluit af met ??n vraag. Leuk wanneer je een reactie achterlaat 🙂
– Wat heeft ADHD voor jouw levensverhaal betekend?

Heb je een persoonlijke vraag aan Arda, vul dan onderstaand formulier in. Onderaan de pagina kun je een reactie achterlaten : )

Stel een vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

9 Reacties
 1. roos 9 jaar geleden

  Wat motiverend om te lezen. Heb dan ook het boek (ADHD hoe haal je het uit je hoofd? van Cathelijne Wildevanck) meteen besteld en zal jou blogs blijven volgen en wie weet wat nog meer! Bedankt dat je er bent!
  Gr Roos

 2. Michiel Eldering 9 jaar geleden

  johhhh, ik heb het zelfde etiketje gekregen, al weer een jaar of 15 geleden…. muntjes vielen inderdaad op hun plek en ja, ik werd ook gepest en ja, de opmerking het zit er wel in maar komt er niet uit was en is mijn totale schoolgang :/
  Ik heb me zelf vroeger een behoorlijk minderwaardigheidscomplex aangemeten maar ben daar gelukkig zeker overheen en ben trots op wie ik ben…..

  Ik kom op de site eigenlijk weinig tegen over medicatie….. klopt dat of heb ik het over het hoofd gezien?
  ik gebruik een jaar of 10 (?) inmiddels Ritalin, Wellbutrin en Cymbalta en vroeg me af wat de ervaringen zijn bij soort gelijke additieven (want zo zie ik het).

  Er bestaat bij mij nog steeds twijfel over de wel of niet ‘werking’ van deze additieven… van Ritalin heb ik bijvoorbeeld niet erg veel last (of denk/lijk het niet te hebben) van het zogenaamde rebound effect…. wat bij mij dan de vraag opwerpt ‘helpt het wel’…… na bijna 10 jaar van gebruik vind ik het moeilijk om het ‘voor en tijdens’ te kunnen vergelijken en ben ik nog steeds een warhoofd….
  Ik ben niet specifiek voor of tegenstander van additieven en ben eigenlijk erg benieuwd naar ervaringen en meningen van anderen….

  met vriendelijke groet,

  Michiel

 3. Michiel Eldering 9 jaar geleden

  het enige waar ik me niet in herken is slecht slapen…..
  ik heb wel een slaap’gebrek’ maar van slecht slapen kan ik niet spreken, in tegendeel…. als ik slaap, slaap ik als een blok en is er bitterweinig wat mij kan storen c.q. wakker maken…. en al drink ik 5 koppen espresso voor het slapen gaan, ik ben zo in dromenland…
  ik hou er wel lastige slaapgewoontes op na…. ben meer een nacht/avond mens wat met mijn werk soms erg botst :/ om 7:15 beginnen is niet mijn hobby zeg maar, daar in tegen draai ik graag avond en nachtdiensten 😉
  doorgaans heb ik aan 6 uur slaap wel genoeg maar hou ik het ook nog wel dagen vol met 5 of 4…. maar daar heb ik later dan wel last van…

  gr,

  Michiel

 4. Germa van Eck-de Goeij 8 jaar geleden

  Hallo Arda. Wat een mooi verhaal heb je geschreven! Ik heb een vraag voor je waar ik al maanden tegenop zie. Sinds september jl. zijn mijn dochter en ik bij mijn vriend, inmiddels man, ingetrokken. Zijn huis is volledig ingericht en onze spullen moesten daar natuurlijk nog bij! Geen meubels hoor. Nu heb ik al maanden dozen, zakken en tassen staan die uitgezocht moeten worden en natuurlijk een plaatsje moeten krijgen. Het probleem is dat ik niet weet waar ik moet beginnen, waar ik het moet laten en………ik kan bijna geen dingen weg doen. Nog niet alle spullen heb ik vanuit mijn vorige huisje meegenomen. Ook daar moet ik het nog uitzoeken. Hulp van de mensen om mij heen kan ik wel krijgen hoor, maar dat vind ik zo onhandig. Heb jij d? tips voor mij om hier doorheen te komen? Veel opbergruimte en kastruimtes zijn er jammergenoeg niet. Het is trouwens wel erg wennen om mijn plek te vinden in een huis met inrichting van een ander en niet geheel mijn smaak is. Geld om samen andere meubels te kopen is er helaas niet. Het pimpen van meubels vind ik erg leuk om te doen, maar met ADD blijft het toch lastig om alles af te maken….. Een heel verhaal, maar hopelijk kun je me helpen. Alvast bedankt. Groetjes, Germa

 5. Germa van Eck-de Goeij 8 jaar geleden

  Is Arda al actief op de site om mijn bericht te beantwoorden?
  Groet, Germa

  • Auteur
   Bart 8 jaar geleden

   Zeker. Maar ze heeft deze pagina niet bezocht. Ik heb het aan haar doorgegeven : )

 6. arda 8 jaar geleden

  Hallo Germa,

  Bedankt voor je bericht. Excuus voor de late reactie. Ik had je berichtje inderdaad gemist.

  Jeetje wat lastig! Volgens mij zijn er twee smaken (of weet jij er nog meer?). Het is ?f spullen weggooien ?f spullen ergens opslaan. Want er is gewoon geen ruimte genoeg. En misschien kunnen er ook spullen van hem weg of opgeslagen worden? Dat het zo ook meer jouw huisje wordt?

  Dit soort karweien zijn groot en onoverzichtelijk. Te groot. Wat werkt is: stapje voor stapje. Bijvoorbeeld: ??n doos per dag. Of een half uur per dag. Zet een kookwekker. Het maakt niet uit waar je begint, ?ls je maar begint. Het gaat echt om een beginnetje maken en om actie nemen.

  Ik zou in dit stadium even wachten met het oppimpen van meubels. Eerst de dozen en je spullen opruimen.

  Als ik het geld zou hebben, zou ik een organizer inschakelen. Maar! Er zijn ook goede youtube-filmpjes. Bijvoorbeeld de methode van Marie Kondo is helemaal hot.Niet te lang hierin blijven hangen en filmpjes blijven kijken, maar uitvoeren wat er gezegd wordt. Waar woon je? Een vriendin van mij heeft zich daarin gespecialiseerd volgens mij en is ADD coach voor vrouwen.

  je mag me ook bellen. Al pratende komen we vast nog een stukje verder. Mijn telefoonnummer is: 06-51114942.

  Ik wens je in ieder geval heel veel succes!!!!

  • Germa van Eck-de Goeij 8 jaar geleden

   Dank je wel Arda. Ik zie je antwoord bij toeval, omdat ik nog aan het wachten was op je bericht. Dit stond nl. nergens aangegeven, ik kreeg ook geen melding. Ik denk dat het wel handig is voor Bart om dat te weten. Ik ga je nuttige tips opvolgen.

 7. Germa van Eck-de Goeij 8 jaar geleden

  Ook van de reactie van Bart kreeg ik geen melding. Niet op mijn persoonlijke pagina en ook niet in de mail.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?