1

2

3

ADHD Snelmenu

4

ADHD & Medicatie

Er bestaan verschillende soorten ADHD medicatie die artsen voorschrijven als er ADHD geconstateerd is. Hoewel nog niet alles bekend is over ontstaan en oorzaak van ADHD, is wel duidelijk dat een belangrijke factor is dat er in de hersenen een tekort is aan bepaalde stoffen. Door dit tekort komen prikkels (geluiden, geuren en beelden) van buitenaf ongefilterd en soms ook harder binnen, wat heel veel onrust kan veroorzaken in het hoofd. Daarnaast zorgt het ervoor dat iemand met ADHD sneller de neiging heeft om toe te geven aan impulsen. Het gevolg is dat iemand met ADHD vaak eerst handelt en dan pas nadenkt, hyperactief is en minder geconcentreerd dan iemand zonder ADHD.

Grofweg zijn er 3 hoofdgroepen ADHD medicatie beschikbaar voor mensen met ADHD, die tot doel hebben om het tekort in de hersenen te compenseren. Elk van deze groepen bevat verschillende werkzame stoffen. Aangezien de meeste medicijnen door verschillende fabrikanten geproduceerd worden, zijn deze werkzame stoffen terug te vinden in verschillende merken medicijnen:

ADHD verslaving

Atomoxetine

Atomoxetine wordt niet voorgeschreven voor kinderen jonger dan 6 jaar omdat er te weinig bekend is over de werking in die leeftijdsgroep. Bij volwassenen wordt het vooral voorgeschreven als de ADHD-verschijnselen veel problemen geven in het werk of het sociale leven.

Stimulantia

Stimulantia vallen onder de opiumwet. Dat betekent dat deze uitsluitend door een arts kunnen worden voorgeschreven en dat de inspectie van de volksgezondheid de uitgifte?controleert.?Methylfenidaat en dexamfetamine zijn voorbeelding van stimulantia.

Antidepressiva

Antidepressiva zijn middelen die tot doel hebben om depressieve klachten te verminderen door het evenwicht van bepaalde stoffen in je hersenen te verbeteren. Depressieve klachten zijn in sommige gevallen (maar lang niet altijd) het gevolg van ADHD.

Strattera
Strattera bevat als werkzame stof atomoxetine en moet worden opgebouwd tot een werkzame hoeveelheid is bereikt. Het middel wordt ingezet als onderdeel van een breed programma waar ook behandelingen zonder geneesmiddel onderdeel van uitmaken zoals bijvoorbeeld gedragstherapie. Meer informatie vind je via onderstaande button.

Stimulantia werken op basis van de stoffen methylfenidaat en dexamfetamine. Er zijn kort-werkende en lang-werkende stimulantia. De kortwerkende zijn 3-4 uur werkzaam. De langwerkende 6-12 uur. Methylfenidaat is de best onderzochte en veiligste werkzame stof bij ADHD. De kortwerkende vorm wordt in de praktijk het meeste voorgeschreven. Dexamfetamine wordt in voorkomende gevallen voorgeschreven als methylfenidaat niet (voldoende) werkt.

Door gebruik van stimulantia wordt de concentratie bevorderd en neemt de innerlijke rust toe. Veel gebruikers met ADHD ervaren ook een toenemende daadkracht door het gebruik van stimulantia.

Soms zijn er tijdelijke bijwerkingen bij het gebruik van stimulantia zoals hoofdpijn, misselijkheid of buikpijn. Het komt wel voor dat er langer durende bijwerkingen zijn zoals: moeite hebben met inslapen, minder eetlust hebben, tics krijgen, dwangmatig gedrag vertonen en warrig zijn. Desalniettemin zijn stimulantia bij goed gebruik volgens de voorschriften volgens medici veilig, effectief en niet verslavend en worden de bijwerkingen door medici over het algemeen als ?mild? gekwalificeerd.

Lees de bijsluiters

Antidepressiva zijn middelen die tot doel hebben om depressieve klachten te verminderen door het evenwicht van bepaalde stoffen in je hersenen te verbeteren. Depressieve klachten zijn in sommige gevallen (maar lang niet altijd) het gevolg van ADHD.

BLOGPOSTS

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?